Kuvittaja ja sarjakuvataiteilija Mari Ahokoivu
TechArt hanke esittelee Nokia Oulun tehtaan sekä langattoman 5G-tietoliikenneverkon seuraajan 6G:n tulevaisuuden näkymiä. Nokia on hyödyntänyt langattomien tietoliikenneverkkojen mahdollisuuksia reaaliaikaisesti Oulun tehtaalla, jossa 5G sisäverkon avulla saadaan lähes viiveetön ja luotettava teollisuuden tarpeisiin soveltuva automaatio- ja robotiikan ja viestinnän verkko, jolla voidaan parantaa tuotannon tehokkuutta ja laatua. Oulun tehtaan moderneihin ratkaisuihin pääset tutustumaan oheisella videolla.
6G langattomien verkkojen kehitystyö perustuu yhä korkeampiin radiotaajuuksiin, joiden avulla voidaan entistä tarkemmin kuvantaa ja aistia ympäröivää maailmaa. Tämä tarkoittaa sitä, että radioaaltojen korkeat taajuudet pystyvät luomaan entistä tarkempaa tietoa ympäröivistä esineistä, ja luomaan IoT:n, eli esineiden internetin ja keskenään kommunikoivien laitteiden välille uuden tavan reagoida muutoksiin, joka on 5G verkkoja paljon nopeampaa radioliikennettä. Tämä puolestaan tuottaa ihmisten aistien lisäksi ulottuvuuden, jota voisi kutsua kuudenneksi aistiksi, jota ihminen ei pysty normaalisti aistimaan. Tämä tuo lukuisia mahdollisuuksia, jopa biologiselle tasolle, jossa jokainen keho muodostaa oman pienoisverkon, joka aistii ja kommunikoi ympäröivän maailman kanssa aivan uudella tavalla. Mitä 6G mahdollisesti on vuonna 2030? Tähän pääset tutustumaan oheisella videolla.
Taiteen saralla yhä nopeammat langattomat tietoliikenneyhteydet mahdollistavat uusia tulevaisuuden ratkaisuja, joissa mm. virtuaaliympäristöjen todentuntuisuutta voidaan kehittää. Haptisten eli teknologiaa, joka käyttää hyväksi tuntoaistia, sekä lisätyn todellisuuden, joka tuo langattomasti eri päätelaitteilla entistä tarkempaa videokuvaa ovat vain jäävuoren huippu siinä mihin tulevaisuuden teknologiat ja tietoliikenneverkot tulevat kehittymään. Voikin olla, että 2030 – luvulla pidämme matkapuhelimia yhtä vanhanaikaisina kuin nyt pidämme lankapuhelimia tai fakseja.
Ei ole suinkaan sattumaa, että juuri suomalainen verkkolaiteyhtiö Nokia toimii projektin johtajana Euroopan komission 6G-tutkimustyöhön keskittyvässä Hexa-X-projektissa.
Lue lissä Hexa-x projektista: https://hexa-x.eu